BURKİNA FASO, FRANSA İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KESTİ
Yayın tarihi: 30.06.2026 08:04
Burkina Faso askeri hükümeti, Fransa'nın çıkarlarına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle diplomatik ilişkileri sonlandırdığını duyurdu.
Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’'da 2022'deki darbeden bu yana iktidarda olan askeri hükümet, Fransa ile diplomatik ilişkilerini kesti. Devlet televizyonunda okunan açıklamada, “Burkina Faso hükümeti, Fransa ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldığını ulusal ve uluslararası topluma bildirir" ifadeleri kullanıldı. Fransa'nın sürekli olarak Burkina Faso çıkarlarına aykırı hareket ettiği belirtildi. Fransa ile bağların koparılması kararının "sadece iki devlet arasındaki diplomatik ilişkileri ilgilendirdiği" ve Burkina Faso halkı ile Fransa arasındaki tarihi, insani, kültürel ve sosyal bağları sorgulamadığı belirtildi. Burkina Faso'daki Fransız vatandaşlarının kanunlara uygun olarak korunmaya devam edeceği aktarıldı.
İletişim Bakanı Gilbert Ouedraogo, "Karşılıklı saygı, karşılıklı güven, iç işlerine karışmama ilkesine ve ulusal egemenliğe saygı temelinde ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli şartlar mevcut değil" dedi. Ouedraogo, Fransa ile ilişkilerin gözden geçirilmesinin ardından bu kararın alındığını söyledi. Ouedraogo Fransa'nın "ülkeyi ve Sahel'i yasa boğan yıkıcı yasa dışı gruplara ve teröristlere aktif destek vererek neo-kolonyal (yeni sömürgecilik) emellerini" açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.
FRANSA’NIN BÖLGEDEKİ ETKİSİ AZALDI
Eylül 2022'deki darbeden bu yana iktidarda olan Yüzbaşı İbrahim Traore liderliğindeki askeri hükümet, Batı, özellikle de Fransa karşıtı bir politika izliyor. Bir zamanlar Kuzey, Orta ve Batı Afrika'da önemli bir güç olan Fransa, özellikle Sahel bölgesindeki eski Afrika sömürgelerinin birçoğunun kendisinden uzaklaşarak Rusya ve Çin ile daha yakın ilişkiler kurmasıyla son yıllarda nüfuzunu yitirdi.
Denizle bağlantısı olmayan Burkina Faso, ülkenin kuzeyinde, güneyinde ve batısında kontrolü ele geçiren çeşitli silahlı gruplarla mücadele ediyor.
Ocak 2025'te Burkina Faso, komşu askeri yönetimli iki devlet olan Mali ve Nijer ile birlikte, Batı Afrika bölgesel bloğu ECOWAS'tan resmen ayrılarak Sahel Devletleri İttifakı adında yeni bir grup kurdu.
Fransa'nın Ocak 2023'ten beri Burkina Faso'da büyükelçisi bulunmuyor.
2024 yılında ülke, "yıkıcı faaliyetler" suçlamasıyla üç Fransız diplomatı sınır dışı etmiş, Fransa bu iddiayı reddetmişti.
Yorum Yap
Bağış Seçenekleri
Su ve Kuyu Projeleri
Afrika’nın en büyük ihtiyacı olan temiz ve içilebilir su kaynaklarına yönelik faaliyetlerimiz Uganda ...
Süt Keçisi
Dünyada aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların yüzde 67'si Sahra Altı Afrika’da yaşam mücadelesi ...
Güneş Kiti
Afrika Kıtası’nda nüfusun yarısını oluşturan yaklaşık 620 milyon kişi elektriğe ulaşamıyor. Elektriğ ...
Afriped Hijyen Seti Bağışı
TADD olarak özellikle Afrika kırsalında yaşayan kadın ve genç kızların en önemli ihtiyaçlarından bir ...




