UGANDA 20 YIL SONRA SOMALİ’DEN ÇEKİLİYOR

Yayın tarihi: 06.11.2026 10:25
UGANDA 20 YIL SONRA SOMALİ’DEN ÇEKİLİYOR

Somali'de 20 yıldır barış için kan döken Uganda, askerlerini çekmeye başladı. Uganda ordusu sözcüsü Chris Magezi, ikili anlaşmayla gönderilen ilk birliğin Mogadişu'dan eve döndüğünü açıkladı.

Afrika Birliği misyonu dahil tüm Uganda güçlerinin 2027 sonuna kadar aşamalı olarak çekilmesi planlanıyor.

AFRİKA ÇÖZÜMÜNÜN ÖNCÜSÜ UGANDA

Uganda, 2007'de kurulan Afrika Birliği Somali Misyonu AMISOM kapsamında Somali'ye asker gönderen ilk Afrika ülkesi olmuştu. O dönemde ülke, El Kaide bağlantılı Eş-Şebab'ın saldırıları altında geçiş hükümetini ayakta tutmaya çalışıyordu.
Uganda Halk Savunma Kuvvetleri UPDF'den 109 askerden oluşan ilk birlik başkentten ayrıldı. Komutan General Muhozi Kainerugaba, “20 yıl süren kan ve fedakarlıkların ardından güvenliği Somalili kardeşlerimize devrediyoruz” dedi.

SOMALİ ARTIK AYAKTA DURUYOR

Uganda güçleri, Eş-Şebab'ı Mogadişu ve diğer büyük şehirlerden çıkarmada kilit rol oynadı. Stratejik bölgeleri Somali Ulusal Ordusu ile birlikte geri aldı ve devlet kurumlarını korudu. 
Uganda'nın Afrika Birliği Geçiş Misyonu ATMIS ve yeni kurulan Destek ve İstikrar Misyonu AUSSOM'daki varlığı, güvenliği Somalililere devretme hedefiyle ilerledi.
Bu çekilme, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Muhammed'in geçen hafta Kampala'da Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile görüşmesinin ardından geldi. Museveni, Somali liderlerine Eş-Şebab'a karşı birlik çağrısı yaptı.

BATI DESTEĞİ ÇEKİLİRKEN AFRİKA AYAKTA

Somali'de halen Afrika Birliği kapsamında 4.500, ikili anlaşmalarla 2.000 Uganda askeri bulunuyor. AUSSOM'un finansmanı, ABD ve BM desteğinin azaltılması nedeniyle belirsizliğini korurken, Uganda'nın 20 yıllık fedakarlığı Afrika'nın sorunlarını Afrika'nın çözebileceğinin en somut kanıtı olarak tarihe geçti.

Yorum Yap

Bağış Seçenekleri