KRAL CHARLES: KÖLELİK CANAVARCA BİR ADALETSİZLİK
Yayın tarihi: 06.11.2026 10:18
İngiltere özür dilemeye yakın, tazminat ödemeye uzak…
İngiltere Kralı III. Charles, transatlantik köle ticaretini “korkunç bir adaletsizlik” olarak tanımladı. Antigua ve Barbuda’daki İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi’nde konuşan Kral, “Tarihin bu utanç verici bölümü kalbimi dehşetle dolduruyor” dedi.
Charles, köleliğin mirasının 56 üyeli topluluk üzerinde hala bir gölge gibi durduğunu vurguladı.
İNGİLİZ BAŞBAKANDAN ÖZÜR SİNYALİ
İngiltere Başbakanı Andy Burnham, zirvede Commonwealth liderleriyle özür konusunu görüştü. Burnham, Guardian’a yazdığı makalede “Özür çağrılarına açığım” ifadesini kullandı.
Burnham, Barbados Başbakanı Mia Mottley ile yaptığı görüşmede de “yapılandırılmış diyalog” önerisini masaya getirdi.
AFRİKA'NIN TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Dört yüzyılda 10-15 milyon Afrikalının zorla Amerika’ya götürüldüğü transatlantik köle ticareti, Afrika kıtasında derin yaralar açmaya devam ediyor.
Temmuz ayında göreve gelen İşçi Partili hükümet, özre yeşil ışık yaksa da Karayip ülkeleri ve Afrika’nın ortak talebi olan mali tazminatı reddediyor.
Londra, tazminat yerine sadece 40 milyon sterlinlik altyapı yardımı ve “borç sıfırlama” gibi sembolik adımları gündeme getiriyor.
İNGİLTERE HALA RESMİ ÖZÜR DİLEMEDİ
İngiltere, yüzyıllarca sömürgecilik ve kölelikten devasa bir servet biriktirmesine rağmen bugüne kadar ne resmi özür diledi ne de tazminat ödedi. Kraliyet ailesinin bu ticaretten doğrudan fayda sağlamasına rağmen Saray, Kral’ın hükümet adına özür dilemesinin “uygun olmayacağını” savunuyor.
Muhalefetteki Kemi Badenoch’un özre karşı çıkması ise Londra’nın sömürgeci zihniyetten kurtulamadığının göstergesi olarak yorumlanıyor.
Bahamalar’da Kral Charles’ı “Bize borcunuzu ödeyin” pankartlarıyla karşılayan protestocular, Afrika ve diasporasının adalet talebinin artık ertelenemez olduğunu gösterdi.
Yorum Yap
Bağış Seçenekleri
Su ve Kuyu Projeleri
Afrika’nın en büyük ihtiyacı olan temiz ve içilebilir su kaynaklarına yönelik faaliyetlerimiz Uganda ...
Süt Keçisi
Dünyada aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların yüzde 67'si Sahra Altı Afrika’da yaşam mücadelesi ...
Güneş Kiti
Afrika Kıtası’nda nüfusun yarısını oluşturan yaklaşık 620 milyon kişi elektriğe ulaşamıyor. Elektriğ ...
Afriped Hijyen Seti Bağışı
TADD olarak özellikle Afrika kırsalında yaşayan kadın ve genç kızların en önemli ihtiyaçlarından bir ...




